Patch voor stagiairs vliegbasis Woensdrecht

Iedere afdeling heeft zijn eigen patch. Maar als dat zo is, hoe zit het dan met de stagiairs? Een groepje studenten vond dat het tijd werd dat ook de stagiairs van de vliegbasis een eigen patch kregen.

”Een initiatief zoals deze patch begint natuurlijk niet zomaar, die ontstaan enkel en alleen als je het naar je zin hebt. Dat was ook zeker het geval bij het 981-SQN; Ook al waren de ochtenden soms vroeg, elke ochtend gingen we weer met plezier verder aan onze taken en opdrachten. We werden hier uitermate goed- en professioneel begeleid, met genoeg te doen en oneindig veel kansen om dingen te zien, doen en ondernemen. Nadat we op een gegeven moment onze 981-SQN patches van Sgt1 Leen Arkenbout kregen, begon er een wedstrijd tussen Michiel en mijzelf: Wie aan het eind van de stage de meeste patches kon scoren (niet kopen), wint.

Onderweg naar huis voor het weekend, groeide er nog een idee: Een patch voor onze groep stagiairs. Plotseling was er inspiratie, en ben ik simpel weg met Adobe aan de slag gegaan. De maandag erna zijn Michiel Jacobi, Maarten Schuiling en ik met dit idee verder gegaan. Uiteindelijk hadden we een ontwerp, en duurde het nog geen uur en een paar whatsapp berichten, of we hadden al een groep van 25+ geïnteresseerden.

Iedereen was bereid om wat geld bij elkaar te leggen om ze te laten maken. Zo heel bijzonder is dat natuurlijk niet, kijk maar naar de opleidingen en individuele afdelingen binnen Defensie, daar gebeurt het vrij standaard. Toen had iemand van de groep het briljante idee om eens te gaan polsen bij Bureau Stage. Kijken of hier interesse (en geld) voor was. Nou die interesse was er!

Het ontwerp onderging nog wat kleine aanpassingen door de ‘onderhandelingen’ met het Bureau Stage zodat het kon worden gefinancierd, maar ook zodat het later aan de nieuwe stagiairs gegeven kan worden. En uiteindelijk hebben we er allemaal lang op moeten wachten, maar hij is er dan eindelijk. En wat is hij mooi, vinden wij! Maar ook uniek! Uniek voor de stagiairs van het LCW en KMSL. Er zijn er nu 200 besteld, en de eerste zijn al op de post gedaan en uitgegeven. Met wat inspiratie van de 5e generatie Luchtmacht, staat ook deze patch centraal rondom innovatie, transitie en inzetbaarheid. De F-35 staat symbool voor de transitie en inzetbaarheid, en wij stagiairs staan symbool voor de innovatie. Hoe Leo Voorhout het ook mooi verwoorde:

“De stagiairs zijn de toekomst, wij als organisatie leren ook veel van de stagiairs, en het merendeel kiest daarna ook voor Defensie.”
– Leo Voorhout, Stage begeleider 981-SQN

Daarnaast mogen natuurlijk de kleuren van de roundel, en het logo van de luchtmacht, niet ontbreken. Maar dat is niet alles, ook over de achtergrond van de patch is nagedacht. Hoewel het er sterk op lijkt, is het absoluut geen camouflage. De achtergrond is namelijk de gemeente kaart van Nederland (een gedeelte er van). Met een plaats markering voor de vliegbasis, en de F-35 die daar vandaan vertrekt, is dit symbool voor waar onze (Luchtmacht) carrière opstijgt.”

2017-08-10-PHOTO-00000098