Over ons

Vliegbasis Woensdrecht is de Main Support Base van de Koninklijke Luchtmacht. Op de vliegbasis zijn 2 onderdelen gevestigd. Die zorgen voor opleidingen, meteorologische ondersteuning, logistiek en onderhoud voor de gehele luchtmacht en Defensie. Naast lesvliegtuigen van de luchtmacht gebruiken de andere vliegbases en civiele medegebruikers de vliegbasis voor training en onderhoud.

Koninklijke Militaire School Luchtmacht
Luchtmachtmilitairen tot en met de rang van adjudant krijgen hun militaire opleiding aan de Koninklijke Militaire School Luchtmacht (KMSL). De KMSL maakt deel uit van de KMSL Vliegbasis Woensdrecht dat ook de zogeheten platformtaken op de vliegbasis verricht. De vliegbasis onderscheidt zich door de aanwezigheid van lesvliegtuigen, een modern trainingscentrum voor brandbestrijding, een Defensie Expertise Centrum Diensthonden en een meteorologische groep voor de hele krijgsmacht.

De KMSL leidt onderofficieren en vakmensen op, onder één dak. De KMSL is het opleidingsinstituut van de Koninklijke Luchtmacht, met een aanbod van meer dan vierhonderd verschillende opleidingen en cursussen. De KMSL vergroot de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen van de militair. Het legt de nadruk op discipline en stimuleert eigen initiatief. Veel aandacht gaat naar leidinggeven.
Officieren van de luchtmacht volgen hun opleiding aan de Nederlandse Defensie Academie.

Logistiek Centrum Woensdrecht
Het tweede zelfstandige Defensieonderdeel op Vliegbasis Woensdrecht is het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW). Het LCW is verantwoordelijk voor het onderhoud aan de F-16, lesvliegtuigen en helikopters, zoals de Apache, Chinook en Cougar. Daarnaast zorgt het LCW ook dat alle benodigde materialen op tijd besteld, gerepareerd en geleverd worden. Vanaf 2019 zal het LCW ook een rol gaan spelen in het onderhoud en de logistiek van de F35 en onderdelen hiervan. Dit doet het LCW samen met de Nederlandse industrie. Door dit soort samenwerkingen kan piekbelasting beter worden opgevangen en kan het voortzettingsvermogen snel worden vergroot wanneer en waar dat nodig is.

Meer informatie
Op de Defensie-website vind je meer informatie over Vliegbasis Woensdrecht en de Koninklijke Luchtmacht.